Klubbmedlemmer konkurrere om å bli årets bilsporttalent 2022

Foto: Bilcross.no / Privat

(bilsport.no 30.08.22) Tobias Spangen (NMK Hamar), Marius Solberg Hansen, Andrine Rafoss, Karl Peder Nordstrand (NMK Hamar) og Petter Sæves Waskaas er tatt ut til finalen i Bilsporttalentet 2022.

Hele 20 utøvere hadde søkt om finaleplass i Bilsporttalentet 2022, som arrangeres på Vålerbanen den 20. og 21. september. Juryen, bestående av Roger Moen, Holm Jacob Matheson, Molly Pettit, Bruno Arntsen, Henning Isdal og Atle Gulbrandsen, gikk nøye gjennom hver søknad og hadde en lang diskusjon på et jurymøte nylig om hvem som skulle komme til finalen. Nå er fem finalister fra flere forskjellige grener tatt ut. Tommy Rustad deltok ikke i juryen, da hans datter var en av søkerne.

-Det var som alltid vanskelig å ta ut finalistene med så mange gode søkere. Marius Solberg Hansen er faktisk med for tredje gang, selv om statuttene sier at man kun kan være med to ganger. Årsaken til det er at 2020 var et «unntaksår» midt i pandemien med andre regler og en langt mindre premie. Ellers er det flere av de andre utøverne som også har vært med i finalen tidligere, mens Karl Peder Nordstrand og Tobias Spangen er med i finalen for første gang. Vi tok også ut Ole Henry Steinsholt som førstereserve og Emil Sivesind som andrereserve, forteller Atle Gulbrandsen.

Andrine Rafoss har i år vunnet NM-runder i både rallycross og racing. Marius Solberg Hansen gjør det sterkt i både STCC og rallycross. Petter Sæves Waskaas har vist et meget lovende tempo i rally. Karl Peder Nordstrand har gjort det sterkt i crosskart og har nå debutert i rally. Tobias Spangen kjemper i Norgestoppen i crosskart og vant juniorlandsfinalen i bilcross.

Bilsporttalentet startet i 2007, og er en etterfølger av Castrol Juniortalent som ble startet av Holm Jacob Matheson i 1998. Nesten seks millioner kroner er utdelt til norske bilsporttalenter i løpet av disse årene.

Finalistene skal prøve seg bak rattet i ulike løpsbiler, og må også gjennom en fysisk test under finalen på Vålerbanen. Samarbeidspartnerne til Bilsporttalentet er Porsche, HTB Racing, Vålerbanen, Bilforlaget, KNA, NMK, FMK, Proffklær AS, Team Supernasjonal, TV Media og Star Group AS.

Om Bilsporttalentet

Talentkonkurransen «Bilsporttalentet» er en talentkonkurranse som bygger videre på prestisjefylte ”Castrol Junior Talent”, som startet i 1998.

Fem førere i alderen 15 til 21 år nomineres av styringsgruppen og inviteres til en superfinale i september/oktober. Førerne skal gjennom en rekke kjøreøvelser i tillegg til en mental/fysisk test. En bredt sammensatt jury velger ut vinneren som mottar et større stipend samt oppfølging av et kompetanseapparat.
Vinneren blir annonsert under NBFs årlige premieutdeling.

Talentkonkurransen Bilsporttalentet ble opprettet i 2007 av Norges Bilsportforbund

o Stipendet deles ut til en ung lovende fører som er aktiv innen bilsport.

o Talentkonkurransen avholdes i september/oktober, vinneren kåres under NBF Årspremieutdeling samme år.

o Styringsgruppen i NBF Talentutvikling, i samarbeid med oppnevnt jury nominerer i august fem talenter til finalen i Bilsporttalentet. Unge førere kan søke om å bli nominert.

o Finalen i Bilsporttalentet kan bestå av følgende aktiviteter:

 • Testkjøring med forskjellige typer standardbiler
 • Testkjøring med formelbil, alt. crosskart/gokart
 • Fysisk/mental test
 • Intervju av media
 • Tekniske spørsmål
 • Presentere seg overfor jury – besvare spørsmål

o Styringsgruppen oppnevner en jury som kan bestå av seksjonsledere i NBF samt andre med spesialkompetanse og erfaring fra bilsport.

o Juryen følger talentene tett finaledagene og kårer en vinner basert på prestasjoner/observasjoner.

o Kriteriene for nomineringen er:

 • Fra og med året en fyller 15 år til og med året en fyller 21 år
 • Norsk statsborger med førerlisens utstedt av Norges Bilsportforbund
 • Målbevist satsing
 • Utadvent
 • Fighting spirit
 • Evne til å representere
 • Sportslige fremgang/resultater

o En fører kan ikke nomineres flere en to ganger til Bilsporttalentet.

o Stipendet består av:

 • Utviklingsprogram tilpasset vinneren
 • Et kontantbeløp
 • Eksklusiv PR oppfølging
 • Ytelser i form av materiell og aktiviteter fra samarbeidspartnere

o Styringsgruppen, i samråd med vinneren av talentkonkurransen, beslutter hvordan stipendet skal benyttes.

o Talentkonkurransen kan ha samarbeidspartnere som bidrar økonomisk til stipendet.

o Som vinner av talentkonkurransen følger det forpliktelser til å profilere hovedsamarbeidspartnerne det påfølgende året.