Og slik gikk landsfinalen 2016.

Så var landsfinalen for senior også over, og landets beste bilcrosser heter Glenn Haug og kommer fra NMK Gardermoen. Med seg på pallen hadde han Lasse Rud, NMK Gardermoen, og Morten Rønning, NMK Namdal. Vi gratulerer!
5 av 6 i A-finalen hadde full pott, men ingen av disse var fra NMK Hamar.

De som bemerket seg i toppen fra klubben vår under årets landsfinale var bl.a Ole Kristian Aamot og Lars Erik Aasvestad.

Ole Kristian Aamot sto med 25 poeng etter innledende, noe som akkurat holdt til en D-finale, og den plassen jobbet han virkelig for.
Foruten en omgang med overlegen seier, så fikk vi se litt ekte bilcrossfight i heatene til Aamot.
I 1. omgang trakk Thomas Bryntesson (NMK Trøgstad) i boble det lengste strået, og mens disse «sloss» bak så smetter Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum) forbi og tar heatseieren.
I den siste omgangen er det bl.a klubbkompis Jim Tony Spangen som utfordrer Ole Kristian Aamot. Begge hadde nok like lyst på den heatseieren, og begge trengte også denne for å nå finale. Men det var Ole Kristian som kjørte først over mål, mens Jim Tony kjørte inn til en 2. plass og 7 poeng.

I D-finalen stiller Ole Kristian Aamot opp med skikkelig underholdning, og byr på mye god kjøring på både to og fire hjul. Mens de foran går i alternativen kan han suse forbi, men det er nok ikke bare rå kjøring vi husker fra Aamot i denne finalen.
På siste runde, rett etter at han passerer Morten Lislevand (NAF MS Evje og Hornnes) smeller det voldsomt fra under panseret til Ole Kristian Aamot og her trodde nok mange at seier`n i D-finalen glapp. Men nei. Det blir veldig jevnt og Jørn Grinden (NMK Elverum) er så nærme så nærme, men Aamot holder teten helt inn og er klar for C!

I C – finalen blir Marius Karlstad (NMK Gardermoen) for sterk. Han tar en solid seier foran Steffen Skustad (KNA Solør) og Ole Kristian Aamot.
Ole Kristian ender dermed landsfinalen som beste Hamarfører på en solid 13. plass!

Ole Kristian AamotFoto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

En annen som kjørte finale var Lars Erik Aasvestad.
Han har kjørt godt hele sesongen, og at han er landets 15. beste bilcrosser er hverken overraskende eller ufortjent.
Han startet dagen med heatseier, og den eneste som slo Lars Erik Aasvestad i innledene var Maribo i boble. Ett heat som også bød på litt fight og solid platekontakt. Her kommer ingenting gratis, og dette er en sjåfør som vil opp og frem!
Dessverre skulle det vise seg å ende utenfor banen i C-finalen. Det ble en skikkelig dult  med Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum)  og han ender ut av banen, og måtte dessverre se resten av finalen fra siden.

lars erik aasvestad2Foto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

En annen som kan være fornøyd med dagen er Jim Tony Spangen.
Han åpnet landsfinalen 2016 med heatseier, og det så riktig så lyst ut. Men i likhet med Aamot bød også heatene hans på fighter, og vi ser hvor mye alternativsporet kan si for plasseringene. I første omgang hadde han de meterne han trengte i forkant av alternativsporet, men i 2. omg. så har hverken Jim Tony eller Per Kristian Rustad (NMK Rena) det forspranget de trengte på Mikal Narvestad (NMK Kvinesdal) før de skulle inn i alternativsporet.. Begge må derfor se Narvestad suse forbi og først over mål, etterfulgt av Rustad og Jim Tony.
Og til tross for en solid innsats i forsøket på å slå Ole Kristian Aamot også, så ender dagen med 10 – 5 – 7.

Jim Tony Spangen SvenHansenFoto: Sven Hansen

Olav Rom Østerhaug var vår 3. beste fører denne helgen. Han har tidligere imponert med bl.a 3. plass på landsfinalen for seniorer på Bjorli, selv om han ikke er av de førerne som kjører mest løp i året.
I første omgang kan han dra nytte av at de andre fighter i forkant, men dessverre glipper det litt i en sving og han kommer langt ut. Her er det små marginer som teller, og Olav Rom Østerhaug starter dagen med en 3. plass.
I 2. omg. derimot er det ingenting som glipper, og Østerhaug kan kaste seg foran Steffen Skustad (KNA Solør) som kommer fra alternativsporet. Derfra gjelder det «bare» å holde Skusta`n bak, en oppgave han klarer glimrende!
Og til tross for iherdig forsøk i å klatre forbi Morten Rønning (NMK NAmdal) via en jordvoll i 3. omg. så må han legge seg bak, men selv med heatseier her så hadde det dessverre ikke nådd opp til finale. Olav Rom Østerhaug avslutter dagen med 5 -10 – 7 poeng og en 28. plass totalt.

Olav Rom Østerhaug SvenHansenFoto: Sven Hansen

En annen som imponerte, bl.a i siste heatet til Østerhaug, var Trond Gudbrand Svenkerud med en flott forbikjøring av Maribo i boble, rett før mål.
Han hadde også 2 andreplasser fra omgangene før, og fikk i likhet med de andre smake på litt ekte fighter.
Etter en smell i 2. omg. kan det se ut til å bli langt frem, men han henter inn de to foran, og når Eivind Helle (NMK Bergen) går i alternativen får Svenkerud muligheten for 2. plassen, og holder den inn.
I 1.omg viste det seg lurt i å ta alternativsporet på 1. runde, og han kan passere klubbkompis Ole Kristian Aasvestad og Hans Bjørnar Fønnebø (NMK Nore og Uvdal), og ta opp jakten på Ronny Wassengen (NMK Kongsberg). Selv om Svenkerud tar innpå så kommer han ikke forbi Wassengen i boble, og dagen endte med poengsummen 7 – 7 – 5 og en 39. plass totalt.

Trond Gudbrand Svenkerud

Foto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

Nestemann på lista er Espen Linnerud.
Han startet dagen bra med en 2. plass, til tross for en litt dårlig start. At Halvor Nystuen må bryte med låst tannstang ble en fordel for Linnerud, i ett ganske så spredt felt.
I 2. omg. så får han en i sida og begge går ut av banen. Espen Linnerud får bilen tilbake på rett spor, men da er dessverre mye gjort. Det holder allikevel til en 3.plass, og den samme plasseringen får han også i 3. omgang. Han ender derfor dagen med poengsummen 7 – 5 – 5 og en 49. plass totalt.

Espen Linnerud2
Foto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

Bare ett par plasser bak finner vi Rune Berntsen.
Han starter også dagen bra med en 2. plass, og ender de neste med to 3. plasser.
I likhet med Linnerud sine heat, så blir det litt spredte felt, og vanskelig å hente inn de andre. Han prøvde tappert å hente inn Ben-Phillip Gundersen (KNA Solør) i siste heat, men det ville dessverre ikke gå den vegen. Han endte dagen med 7 – 5 – 5 og en 49. plass totalt.

Rune Berntsen SvenHansenFoto: Sven Hansen

Arild Westerhaug fikk også en drømmestart på landsfinalen med heatseier! Mens flere av de andre krangler i alternativsporet kan Westerhaug dra i fra, og lite kan de bak gjøre med det.
I neste omgang er det derimot ikke like mye å juble for. En smell ganske tidlig skal vise seg å ødelegge mye, da begge blir stående. Selv om han etterhvert kommer seg videre, og de foran er mer opptatt av å sloss med hverandre, så er det for mye å hente inn. Omgangen ender med 0 poeng, så her ble det vel kanskje utdelt noe svartflagg.
Siste omgang for dagen blir ett av disse «spredt-felt-heatene», og Lasse Rud (NMK Gardermoen) og Per Kristian Rustad (NMK Rena) blir litt for sterke.
Arild Westerhaug avslutter dagen med 10 – 0 – 5 og en 57. plass totalt.

Arild Westerhaug SvenHansenFoto: Sven Hansen

Rolf Erik Sandvoll i grom volvo kan bli vanskelig å slå, dessverre ville det seg ikke slik denne helgen.
I 1. omgang må han se seg slått av Jim Tony Spangen og Mikal Narvestad (NMK Kvinesdal), men i 2. omgang, som til tider bare er kaos, får vi se hva som bor i Sandvoll. Her er det først fight med Ola Rustbergaard (NMK Gol) i boble, før han havner langt oppi jordvollen med Tom Andrè Frøhaug (NAF Sør-Østerdal). Da er det bare å gå rett i alternativen og la de andre fortsette kranglinga. Rustberggard jager Rolf Erik, men må bare se seg slått.
Også i 3. omgang byr heatet til Sandvoll på fighter. Han er ferdig med alternativsporet tidlig og nærmer seg Bjørn Omar Fjeld (NMK Hønefoss) som går i alternativsporet foran. Men der får han Torgeir Bråten (NMK Nedre-Hallingdal) på inner, og i fighten ryker gasswiren av og det blir straks veldig lite futt i langtaket.
Landsfinalen 2016 ender av banen, og poengsummen 5 – 10 – 0 som holdt til en 58. plass.

Rolf Erik SvenHansen2Foto: Sven Hansen

Lisabet Johansen var en av damene som representerte klubben, og kjøringen bar preg av å ha kjørt mye seniorløp.
Dagen starter litt trådt med en 4. plass, før hun drar til med en 2. plass bak Espen Mikkelsen i 2. omg. Til tross for en litt dårlig start så henter hun såpass mange meter på siste runde at hun trygt kan gå i alternativsporet sammen med Mikkelsen, og holde 2. plassen helt inn.
I siste omg. for dagen får hun ett ganske hardt heat, der bl.a Hans Einar Mørkhagen og Stig Rune Skjærmoen (begge NMK Elverum) står med 17 poeng. Disse skulle vise seg å bli overlegne, mens Lisabet kan kjøre inn til en 3. plass. Dagen ender med 3 – 7 – 5 og en 63. plass totalt.

Lisabet Johansen SvenHansenFoto: Sven Hansen

Så er vi kommet til Arild Stensrud. Dagen startet dårlig med sisteplass, men derfra gikk det bare oppover.
I 2. omg. er han godt med ut fra start, men skal jobbe for å holde 2. plassen. Her skal også alternativsporet ha sitt å si, så når Stensrud kjører alternativen kommer Ida Marie Eriksen (NMK Konsmo) og takker for muligheten til å overta 2. plassen. Stensrud kjører inn til en 3. plass.
I 3. omg. er det litt av den samme visa. Mens Stensrud er i alternativen kommer Marcus Jansen (KAK) forbi, men denne gangen er det heatseieren som glipper. Men resultatene kom jo utover dagen, og Arild Stensrud ender med poengene 1 – 5 – 7 og 71. plass.

Arild Stensrud2Foto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

Ole Kristian Aasvestad traff startene rimelig godt, og var raskt i ledelse, men det ville ikke holde helt inn.
i 1. omg. var det litt tilfeldige plasseringer etter alternativspor. Det var mye forbikjøringer og bytter av plasseringer, mens 2. omg endte ganske spredt, til tross for ett iherdig forsøk på å kjøre seg opp.
3. omgang blir det mer jevnt igjen, hvor Aasvestad kjører inn til nok en 4. pl. Dagen ender med 3 – 5 – 3 og 97. plass totalt.

Ole Kristian AasvestadFoto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

Line Myrvold har, med unntak av Elverumsfestivalen i år, ikke kjørt noe særlig bilcross på lenge. Det ble allikevel en ikke så verst landsfinale, med 3. plass i 1. omg som beste resultat for dagen.
I 2. omg er hun litt langt ut i starten, og velger derfor alternativsporet. Der kommer Niklas Nordgård (NMK Trysil) rullende i en saab, noe som tvinger Line Myrvold til å ta det noen hakk penere enn hun i utgangspunktet hadde tenkt. Det holder til i en 4. plass inn.
I 3. omg blir det tett, og selv om hun er på Kjetil Østby hele vegen så ender det med en 4. plass også her.
Dagen ender derfor med 5 – 3 – 3 og en 99. plass totalt.

line Myrvold SvenHansen2Foto: Sven Hansen

Merkelig langt nede på lista finner vi Espen Mikkelsen og Fredrik Tålesen med hver sin heatseier, og det er det.

Espen Mikkelsen starter dagen med 0 poeng, men tar det igjen i 2. omg. hvor han og Lisabet Johansen parkerte de andre.
I 3. omg braker han derimot sammen med en annen fører, noe som ender med svartflagg og 0 poeng. Dagen ender derfor 0 – 10 – 0 og 100. plass.

Espen Mikkelsen SvenHansenFoto: Sven Hansen

Fredrik Tålesen har uflaks allerede lenge før start. Med motorbytte rakk han akkurat tidsfristen sent fredag kveld, men starter lørdagen med rå kjøring. Vi snakker Tålesen i kjent stil – volvo og hjuløft, og en grei heatseier.
I 2. omg passer det seg best å ta alternativsporet på 1. runde, men der er Tålesen uheldig og legger bilen på sida i alternativsporet. Når man trodde det var tomt for uflaks og vel så det, så ender landsfinalen med 10 – 0 – 0 og 101. plass.

Fredrik TålesenFoto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

For Martin Nyhagen er heller ikke dette løpet uten uflaks. Både i 1. og 3. omg ender det med tauing, og da hjelper det lite med den 2. plassen i 2. omg. dessverre. Men han vartet opp med litt god underholdning før det stoppet seg, og endte dagen med 0 – 7 – 0 og 113. plass.

Martin Nyhagen SvenHansen2Foto: Sven Hansen

Robert Andre Hermansen var også på plass, og var en av de med litt spredte heat.
Han ender sist i 1. omg, og holder 4. plassen sin i 2. omg.
I siste omg. er han en av to i dette heatet som avslutter dagen med å rulle. Poengene blir derfor 1 – 3 – 0 og en 123. plass.

Robert Andre HermansenFoto: T.Thomassen Motorsport`s bilder.

Sistemann, bokstavelig talt, var Stein Rom Østerhaug. Han var en av de som kjørte kortest denne dagen, og måtte tidlig i 1. omg bryte. Saaben ville ikke på banen igjen, og han ender desverre med 0 poeng.
Det er alltid litt kjedelig når det så absolutt ikke vil seg, men sånn er det dessverre bare innimellom.
Det var nok flere som opplevde at landsfinalen ikke sto helt til forventningene, mens for andre igjen ble den helt perfekt! NMK Elverum gjorde ihvertfall sitt for at vi skulle trives – og det er bare å takke for ett fint arrangement!

 

Galskap Motorsport var også på plass denne lørdagen, og film fra Landsfinalen 2016 kan sees her.

Bildene som er brukt her er med samtykke, og skal de brukes videre kan dere være så vennlig å nevne fotografene som bruker mye tid på bildene.

 

Da var alle landsfinalene for i år over, og neste landsfinale ut er det vi som står for! Juniorlandsfinalen 2017.

Men før den tid sees vi vel på medlemsmøtet 6. september.