Tobias (15) kjempet seg til Landsfinale-seier med konfirmasjonsgaven

Tekst/Bilder: Stian Ormestad, Bilcross.no

Tobias (15) kjempet seg til Landsfinale-seier med konfirmasjonsgaven: – Jeg skjønner fortsatt ikke at det er sant.

– Det er så veldig mange gode sjåfører som kjører så vanvittig bra og fryktelig fort, så derfor er dette det største jeg har opplevd. Ingenting kan måle seg med dette, sier landets beste bilcross-junior fra Hamar.

NMKs Landsfinale for bilcross junior 2022 ble kjørt på Brekka motorbane, NMK Aremark, lørdag 6. august. Her kan bare de beste junior-kjørerne stille til start, etter å ha kvalifisert seg i ett av rundt 30 kvalifiseringsløp landet over.

NMK Hamar stilte med flest deltakere av alle landets klubber – hele 12 deltakere, fire jenter og åtte gutter. Og en av NMK Hamars håpefulle stakk også av med seieren.

Tobias Grandum Spangen fra Ridabu fylte 15 år tidligere i år, og kjører sin første juniorsesong. Men han er ingen nykomling i bilsport-gamet. Han startet med gokart da han var 6 år gammel, og har kjørt crosskart siden han var 11 år gammel.

I fjor tok han NM-gull i crosskart, men bilcross-bragden rangerer han enda høyere. – Det er det råeste jeg har opplevd. Dette topper alt. Dette topper NM-tittelen i crosskart, ingen tvil, forteller Tobias på vei hjem fra løpet dagen derpå søndag.

Den ferske Juniorlandsfinale-vinneren turer hjemover til Ridabu sammen med pappa Jim Tony Spangen med en diger pokal i bagasjen. De skal feire Juniorlandsfinale-seieren med en bedre matbit på veien.

Jonas og Tobias Grandum Spangen
Foto: Bilcross.no

På sidelinja heiet storebror Jonas, som var i A-finalen i den forrige Juniorlandsfinalen tilbake i 2019 og tok en sjetteplass der. I tillegg var mamma, mormor og bestefar på plass.

Pluss hele den store heiagjengen til NMK Hamar, som var den største deltakerklubben i årets Juniorlandsfinale – ingen andre klubber hadde flere juniorer til start.

– Det er fint å være en del av en så stor gjeng med juniorer, sier landets beste bilcross-junior. Det er mange gode sjåfører og vi drar hverandre litt opp – det er alltid en intern konkurranse, også.

– Det er nok ekstra hardt på treninger og klubbløp på Hamar, helt klart, sier Tobias. Det nyter NMK Hamar-juniorene godt av når de stiller til start i løp landet rundt.

For Tobias var det vinn eller forsvinn som gjelder. Og det endte med vinn – hele veien. Fire strake heatseiere, før seier i A-finalen. Gjennom fire omganger og en knallhard A-finale måtte han kjempe seg til toppen, og tilslutt ble det en velfortjent seier.

– Jeg hadde aldri trodd det. Håpet mitt var en finale før løpet. Da det ble A-finale var jeg egentlig fornøyd, men kjørte fortsatt for å vinne.

Inn i første sving ble det tett, men Tobias fant en luke på innersving og tok seg opp i ledelse. Spenningen var stor for tusenvis av tilskuere helt til siste slutt, og også for vinneren selv:

– Jeg har aldri kjørt så fort noen gang som mellom alternativsporet, forteller han i seierintervjuet med nettsiden Bilcross.no: – Jeg så konkurrentene i hovedsporet, så jeg måtte bare satse alt og håpe på det beste.

Med en, eller maks halvannen millimeter, margin spretter Tobias ut i ledelse. Derifra var det en halv runde med full press i bagasjelokket inn til seier, til stormende jubel fra et stort publikum.

Opp på taket bar det for feiring sammen med konkurrentene. Dermed var vinnerbilen så å si like strøken som da den stilte til første start, bortsett fra noen fotavtrykk på taket. Mitsubishi-en var helt nyrigget, og det var konfirmasjonsgaven til Tobias.

Han er med og skrur og bygger bilcrossbiler, og denne har alle Spangen-gutta skrudd på i hele vinter. Men lite visste minstemann at den skulle bli hans. – Det var veldig gøy å få den, og jeg visste med en gang at det skulle bli Landsfinale-bilen min.

  • Foto: bilcross.no

Den tilårskomne Mitsubishi Colt-en hadde gjort jobben sin langs landeveien. – Den hadde vært i en frontkollisjon, så vi måtte egentlig rette den opp og bygge den opp igjen fra bunnen av.

– Det er egentlig veldig bra, for da vet vi at alt er i orden – da har vi skrudd hver eneste bolt. Det er gøy å stille med noe som er strøkent og helt i orden.

Antall timer tør ikke Tobias og pappa å tenke på, for det har gått med fryktelig mange timer i verkstedet.

Bilen forsvant på bud. – Vi startet med Mitsubishi-er fordi de var litt uvanlige og ganske så upopulære, så slapp vi å miste bilene på bud. Sånn er det ikke lenger nå, sier Tobias og ler.

De bittesmå bilene får en mye sprekere motor under panseret med ett par sylindre mer enn originalt, fra en helt annen bil. Det er mye biler og motorer å få tak i, så det lar seg bygge flere biler per sesong.

Tobias trives i verkstedet, men det er ikke like moro å skru som å kjøre bil. Men det siste er avhengig av det første. – Så er det stas å se at det funker og når det går så bra på løp.

Nå er planen å satse for fullt på resten av junior-tiden i bilcross, denne klassen kan 15-åringen kjøre helt til og med det året han fyller 18 år.

– Dette kan nok være det største jeg får oppleve i bilcrossen, men jeg skal bare kjøre på videre, sier han og smiler bredt.

Tobias vokste opp på bilcrossløp, det var å reise på løp med hele familien hver eneste helg på sommerhalvåret som liten. Det har gått i motorsport hele livet, både som heiagjengen til pappa og storebror og som aktiv selv.

– Det er ekstra stas med bilcross, jeg har alltid drømt om å kjøre det. Jeg vil veldig gjerne prøve meg på rallycross etter hvert, men jeg vil alltid kjøre bilcross ved siden av.

– Jeg kommer aldri til å slutte med bilcross.

– Det er så veldig mange gode sjåfører som kjører så vanvittig bra og fryktelig fort, så derfor er dette det største jeg har opplevd. Ingenting kan måle seg med dette.

– Jeg tviler veldig på at dette skjer igjen, men jeg skal prøve alt jeg kan for å få det til, lover Tobias Grandum Spangen, som kan smykke seg med tittelen Norges beste bilcross-junior et helt år.

For den tittelen er hans, helt frem til neste Juniorlandsfinale som går neste sesong på Sigdal-banen. Der er allerede Tobias kvalifisert med seieren i år.

– Det her er noe jeg aldri kommer til å glemme. Det er en drøm jeg ikke turte å drømme som har gått i oppfyllelse. Jeg skjønner fortsatt ikke at det er mulig. At det er sant.

Fire NMK Hamar-førere til fikk kjøre finale: Emil Gjenga Lund, Robin Hermansen, Kevin Wiken og Jørgen Mikkelsen. Like utenfor finaleplass kom Henriette Furulund, Thea Pettersen, Håvard Engebretsen og Jørgen Lunde.

#116 Emil Gjenga Lund – Foto: bilcross.no

Sunniva Sveen, Loyd Dyresen og Danielle Nilsen fikk det ikke helt til å klaffe denne gangen, og aller mest uheldig var Danielle Nilsen. Juniorjenta var en av favorittene før Juniorlandsfinalen, men endte opp med et vrak etter en dramatisk rundvelt flere ganger rundt på taket i 2. omgang.

#110 Danelle Nilsen – Foto: bilcross.no