Tobias (16) er landets beste – igjen!

Foto og tekst: Stian Ormestad, Bilcross.no/nmkhamar.no ved all bruk.

Tobias (16) er landets beste – igjen: – Etter smellen i starten var jeg langt ifra sikker på at dette skulle gå veien

NMK Hamar-gutten vinner ikke bare det meste, men også Juniorlandsfinalen i kamp mot de aller beste – i år, som i fjor. Etter seieren var eneste kommentar: – Jeg har ikke ord.

Foto: Bilcross.no | Tobias G. Spangen

I fjor sa Tobias Grandum Spangen (16) fra NMK Hamar at dette var det største han hadde opplevd i sin ganske så korte, men svært så suksessrike, bilsportkarriere.

Da vant han NMKs Landsfinale for junior i sitt første år som juniorkjører i bilcross. Å gjenta det i år, er en stor bragd.

– Jeg har ikke ord, sier en jublende glad vinner – i år, igjen. Jubelbrølet kunne man kanskje høre nesten helt hjem til Ridabu, fra Landsfinale-arenaen Sigdal motorsenter, lørdag 5. august 2023.

Selv om denne karen har for vane å vinne, er seiersgleden fortsatt helt enorm, hver gang. Tobias startet med gokart da han var 6 år gammel, og har kjørt crosskart siden han var 11 år gammel.

I fjor tok han NM-gull i crosskart, men bilcross-bragdene rangerer han enda høyere. Her er det mange flere konkurrenter om seieren.

– Det smalt veldig inn i første sving, oppsummerer Tobias A-finalen. Han tok ikke starten, men prøvde seg på ytteren gjennom den lange grussvingen. Klammeri med en konkurrent ga en krøllete dør.

– Bilen ble helt elendig å kjøre, så jeg klamret meg fast til rattet og kjørte så fort det bare gikk, forteller Tobias.

Bilcrossbilen, som han har bygd selv sammen med pappa, fikk gjennomgå på veien til toppen.

Foto: Bilcross.no | Tobias G. Spangen

– At det skulle gå veien, det var jeg langt ifra sikker på, spesielt etter den starten med en så hard smell, sier Tobias i seiersintervjuet over høyttaleranlegget på Sigdal motorsenter.

– Jeg føler hjulene pekte i alle retninger. Da er det ekstra deilig å stå på toppen til slutt, sier han med svett panne og kokende biler rundt seg.

Med seieren tar Tobias gullmedaljen i årets NMK-mesterskap for bilcross junior – som i fjor.

Den som vinner Juniorlandsfinalen regnes som landets beste bilcrosser, for dette løpet kan bare de beste fra kvalifiseringsløp landet over delta i – så her blir man best av de beste.

Foto: Bilcross.no | fv. Kristoffer Øyen, Tobias Grandum Spangen, Henrik T. Håkonsen

Det har NMK Hamar-gutten rukket å bli to ganger allerede, og allerede nå sikter han mot den tredje seieren, neste år: Turen går da til Trøndelag og neste års Juniorlandsfinale på Bollandsmoen sør for Trondheim.

Og er det en som kan klare det ingen andre har klart før ham, så er det denne gutten: Vinne Juniorlandsfinalen tre ganger, tre år på rad.

Opp gjennom bilcross-historien er det bare en eneste som, før Tobias gjentok bragden nå, har klart å vinne NMKs Landsfinale for junior to ganger, to år på rad: Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo.

Og bare en eneste har tidligere klart å vinne i sitt første år som junior, som Tobias gjorde i fjor: Ole Henry Steinsholt fra NMK Grenland. Begge deler er det bare Tobias som har klart.

Og et siste fakta: NMK Hamar var den største klubben på startlisten, med flest ungdommer til start i NMKs Landsfinale for junior 2023 – ti av totalt 125 påmeldte.

Av de andre NMK Hamar-deltakerne kvalifiserte Robin Larsen Hermansen seg til B-finale og kjørte inn til en niendeplass totalt. Klubbkamerat Stian Bårdseth kvalifiserte seg til C-finale havnet på en 16. plass totalt etter brutt løp i finalen.

Foto: Bilcross.no | Robin Larsen Hermansen

Jørgen Mikkelsen kjørte D-finale og endte til slutt på en 22. plass. Marcus Bjerke og Magnus Hansen Øverland kom akkurat ikke til finalekjøring.

Heller ikke Odin Aaslund, Jørgen Lunde, Trym Tyskeberg eller Sunniva Sveen kjørte finale, men bare det å stille til start i dette løpet er sterkt.

Foto: Bilcross.no | Sunniva Sveen

Se flere bilder fra arrangementet hos bilcross.no